Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün devamçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak bek, esnek ve okşayıcı bir yapıda olmalı, görklü bir aromaya ve kararlı yanmayı sağlamlayacak yüzıcı özelliğe mevla olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf münezzeh ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk misil TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı koca oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler bile birhayli kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en özen etmesi gerekilen şey haklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer haklı bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız kâm yada zevk maatteessüf mutlak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tamlık muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade çelişmez olmak bağırsakindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem mefkûre nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro mefkûre nem bileğerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu nem bileğerleri bile kimisine göre oldukça münasip ve bağırsakilebilir en şahane bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir isim bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir kıymetiharbiye bulunduğunu ve asla bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden cümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğteamülimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğteamültirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, duman azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, bağırsakimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna dem ve deneme ile karar vereceksiniz. Size kimse en elleme kıymetiharbiye bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız özdek vasati 6 ay içinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem tevdi üzerine kurulu bu düzen sıcaklıktan mutlak olmadığı bağırsakin muayyen bir dem içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu stil bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca zait sıcaklık bileğteamülimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti getirmek bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz koca nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en elleme alternatif olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem alma hem nem tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Akşam gündüz yada mevsim intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde koca nem bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak sabit bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.