Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün sunumçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak muhkem, esnek ve tatlı bir gestaltda olmalı, kılıklı bir aromaya ve rabıtalı yanmayı katkısızlayacak semtıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf berrak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı erdemli miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaerken en özen etmesi gerekilen şey yakın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakın bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada lezzet maalesef nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tamam muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve muhtevaime müheyya varsaymak muhtevaindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro gönen değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde muhtevailen bir puro ülkü gönen değerlerinde muhtevailiyor ikrar edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine göre oldukça tatminkâr ve muhtevailebilir en oflaz değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken özge bir nüfus bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir ölçü bulunduğunu ve asla muhtevailmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk gönen başkalıkı beyninde gidip gelmeden cümle aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değustalıkimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen değerleri neyi değustalıktirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, duman azalır ve muhtevaimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça duman artar, muhtevaimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna ahit ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en dobra ölçü bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah öz vasati 6 kamer içinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen verme üzerine kurulu bu tip sıcaklıktan hür olmadığı muhtevain sınırlı bir ahit içinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca okkalı suhunet değustalıkimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 gönen değeri sağlamak muhtevain dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu ölçü iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek havaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz erdemli gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o ahit özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in daimî ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile alay malay yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek muhtevain en dobra şık olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem gönen derç hem gönen verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Akşam gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde erdemli gönen değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir gönen değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.