Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün modülçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak bek, esnek ve tatlı bir mimarida olmalı, aldatıcı bir aromaya ve tertipli yanmayı katkısızlayacak katıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf şerif yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten ali miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro mideer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey haklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet haklı bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız kâm yada lezzet maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. mecmu hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve mideime hazır girişmek mideindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülkü puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada mideilen bir puro ülkü nem değerlerinde mideiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede aslında bu nem değerleri de kimisine bakılırsa gayet amelî ve mideilebilir en kusursuz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro midemeyi çok severken diğer bir kişi bu nem değerinin puroya yazık edilen bir kıymet olduğunu ve katiyen mideilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem nüansı ortada gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişçilikimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değişçiliktirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, kötü azalır ve mideimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, mideimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde istop etmek istiyorsanız buna dem ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en sağlıklı kıymet bu ve bu değerde midemelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah madde vasati 6 kamer içerisinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu tip sıcaklıktan hür olmadığı midein mukannen bir dem içerisinde sıcaklarda nem artışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca ziyade hararet değişçilikimi olmayan ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem değeri hazırlamak midein dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kıymet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz ali nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve nem in mütemadi ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkızılışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek midein en sağlıklı alternatif olarak katmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem ahiz hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Tün gün yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme midein kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde ali nem değerlerinde çift taraflı çkızılışarak durağan bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor midei fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.